Östra Silvbergs gruva, strax utanför Säter, är en av Sveriges äldsta gruvor och var under 1400-talet och början på 1500-talet en gruva av stor betydelse.
Efter upptäckten av Sala Silvergruva under 1500-talet fick Östra Silbergs gruva en mindre betydelse men det har varit blandad gruvverksamhet här i omgångar ända fram till 1920 då gruvan stängdes för gott och fylldes med vatten.
Storgruvan är hela 220 meter djup och fylld med turkost vatten.
Gruvan blev en turistattraktion
Nu, över 100 år efter dess stängning, har Östra Silvbergs gruva förvandlats till en turistattraktion och gruvan besökt dagligen av ett stort antal människor som vill fotografera omgivningen och se det turkosa vattnet mot de branta klippväggarna. Det finns gott om parkeringsplatser i närheten av gruvan och dessutom ett gäng bänkar där man kan sitta och fika eller äta sin matsäck.
Bada på egen risk
Östra Silbergs gruva är ingen officiell badplats och det görs därav inga vattenprover av kommunen. I samband med en undersökning av gruvan för ett antal år sedan hittades flera tunnor med kemikaliskt innehåll samt ett flertal bilar på botten. Föroreningen från dess tros ha bidragit till det turkosa vattnet här. Missfärgningarna och föroreningarna till trots så är det dock flertalet människor som badar här varje år, något vi dock inte rekommenderar att man gör.