3 platser du inte vill missa när du besöker Kinnekulle-Läckö

Innehållsförteckning

En Svemester till Destination Kinnekulle-Läckö innehåller nog oftast ett besök på Högkullen, för att få se den vidsträckta utsiktet över Vänern, Munkängarna för att känna lukten av ramslöken och det vackra Läckö slott som ligger precis vid Vänerns strand. Men i denna artikeln kommer vi tipsa om ytterligare tre platser som du absolut inte vill missa under din Svemester i Västergötland!

1. Stora stenbrottet

Det stora stenbrottet vid Kinnekulle, även kallat Götenes lilla Grand Canyon, är ett måste att besöka om man befinner sig vid Kinnekulle. Här möts man av klippväggar som är 40 meter djupa och kalkstenen i brottet har en historia på 400 miljoner år tillbaka i tiden. Rödstenen här har främst brutits för cementtillverkning och totalt har man brutit 80 miljoner ton kalksten mellan åren 1892-1979.

I samband med att cementtillverkningen upphörde och täktområdet skulle efterbehandlas fanns det risk för att grundvattenströmmarna här som försörjer de närliggande Munkängarna skulle skäras av, för att undvika detta har man skapat en konstgjord sjö i täktbotten för att förse ängarna med vatten. I den konstgjorda sjön har man även planterat regnbågsöring och det finns fiskekort att köpa.

Stenbrottet är idag en populär plats för fiske, bad och avkoppling. Befinner man sig på de södra eller västra väggarna i stenbrottet kan man även se hur Vänerns möter himlen där borta i horisonten.

På den stora parkeringen finns det möjlighet att campa med husvagn eller husbil, och tältplatser finns i närheten av sjön. Toaletter och grillplatser finns även det i området, samt bänkar för picknick-gäster.

2. Husaby kyrka

Historiska Husaby är en spännande plats att göra en avstickare till för den historieintresserade när man befinner sig i området Läckö-Kinnekulle. Här finns nämligen Sveriges första biskopkyrka som härstammar från 1000-talet.


Husaby kyrka utmärks av sitt unika torn eller s.k. västverk i romansk stil. Västverket med ett rektangulärt mittorn med rundtorn på de två sidorna är inspirerat av Karolingisk arkitektur. Denna typ av västverk är verkligen unikt i Sverige.


Husaby kyrka ingår även i Arns fotspår. I boken ’Vägen till Jerusalem’ så är det i Husaby kyrka som Arn möter sitt livs kärlek, Cecilia Algotsdotter. I filmen är dock scenerna inspelade i en annan kyrka.

I närheten av Husaby kyrka finns även ruinerna från en biskopborg som byggdes av Brynolf Gerlaksson, biskop i Skara, omkring år 1480. Borgen fick en kort livstid då den drogs in till kronan 1527 och brann strax därefter ner.

Området kring Husaby var en viktigt punkt i Sverige under tidig medeltid och det var här som Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, döptes vid S:t Sigfrids källa.

3. Spikens fiskehamn

Spikens fiskehamn på vackra Kållandsö vid Vänerns södra kust är en av Europas största insjöhamnar. Här finns massvis med restauranger och caféer. När du vandrar längst bryggan i Spikens fiskehamn kommer du direkt få en känsla av att du befinner dig på svenska västkusten snarare än längst Vänerns kust.

Vid Spikens fiskehamn finns såväl gästhamn som ställplatser för husbilar. Hamndjupet är 1,5 – 2 meter och i serviceväg finns bl.a. sjömack med diesel och bensin, toaletter, duschar, miljöstation, båtramp och mastkran.

Vill du ha mer inspiration inför Sverigeresan? Här är fler av våra tips:

Dela inlägget

Destination Svemester använder cookies till statistik, annonser och optimering av användarupplevelsen. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår Sekretesspolicy  Läs mer

Rulla till toppen